Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30, 2007

Βαφτίσια





Τα διακοσμητικά για το σπίτι δεν τα πολυσυμπαθώ.
Αυτό όμως μου άρεσε αμέσως.
Πρέπει όμως να του βρω ένα όνομα.
"Φλέξυ";
ή μήπως "ξύλινος"
ή κάτι άλλο;
δε μου 'ρχεται καμιά ιδεά.

Όσοι πιστοί ..βοηθήσετε!

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2007

Ορίζοντας


Ξαναείδα αυτήν την παλιότερη φωτογραφία τραβηγμένη στο Boccadasse κοντά στη Γένοβα. Πήγα να διορθώσω τον στραβό ορίζοντα. Λάθος. Ξανακοιτάζω μόνο του τον άνθρωπο και μου φαίνεται εντάξει.

Όσο στέκομαι μόνος μου να κοιτάζω τη θάλασσα όλα φαίνονται ίσια. Μπαίνω στο κάδρο, μπαίνω στο περιβάλλον μου και κάτι πάει στραβά. Δεν στέκομαι πια καλά. Ο περιβάλλον χώρος μου λέει πως δεν στέκομαι πια καλά.

Κοιτάζω, λέει, ένα στραβό ορίζοντα.

ορισμοί: λοβοτομή

Η λοβοτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση με την οποία ο γιατρός αποκόπτει τις νευρικές ενώσεις ανάμεσα στους μετωπιαίους λοβούς και στον υπόλοιπο εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό απενεργοποιεί ορισμένες σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Την εφηύρε το 1935 ο Πορτογάλος νευροχειρουργός Έγκας Μόνιτζ, ο οποίος άρχισε να την εφαρμόζει πειραματικά σε ασθενείς του ψυχιατρείου της Λισσαβόνας. Η εφεύρεση αυτή του χάρισε το Βραβείο Νομπέλ το 1949, αν και σήμερα η πρακτική αυτή επικρίνεται σφοδρά. Ο Μονίτζ παρατήρησε ότι τα συμπτώματα σοβαρών νοητικών ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια εξαφανίζονταν άμεσα σε ανθρώπους στους οποίους είχε γίνει λοβοτομή. Εντούτοις υποτίμησε το γεγονός ότι οι βλάβες που προκαλούνταν στον εγκέφαλο ήταν πολύ μεγαλύτερες από τα οφέλη. Μετά τη θεραπεία πολλοί ασθενείς γίνονταν φυτά. Παρ’ όλα αυτά, η λοβοτομή εφαρμόστηκε ευρέως μέχρι τη δεκαετία του 1950 σε χιλιάδες ανθρώπους που υπέφεραν από νοητικές παθήσεις καθώς και σε υπερδραστήρια παιδιά και κρατουμένους που θεωρούνταν επικίνδυνοι. Στους μεγαλύτερους υποστηρικτές της λοβοτομής στις ΗΠΑ συγκαταλέγεται ο γιατρός Ουόλτερ Φρίμαν. Τη δεκαετία του 1950 περιδιάβαινε στη χώρα για να κάνει χιλιάδες λοβοτομές με μια γρήγορη τεχνική δικής του επινόησης. Χρησιμοποιούσε μια μικρή μύτη τρυπανιού με την οποία διείσδυε από το αφτί στο κρανίο. Αφού έφτανε στον μετωπιαίο λοβό, έκοβε τα επίμαχα νεύρα χτυπώντας απότομα το τρυπάνι με ένα μικρό σφυρί.
(πηγή: http://www.focusmag.gr 3-4-07)

και μετά πάμε σε αυτό
http://www.hri.org/E/1998/98-04-07.dir/keimena/world/world2.htm

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 10, 2007

Τρίχες

Οι εκλογές μού φέρνουν πλήξη.

Ειδικά οι τηλεοπτικές.
Προτιμώ να αναζητώ τέτοιες ειδήσεις.

".. διαβάσαμε στους New York Times την αποφασιστικότητα με την οποία νεαρά κορίτσια και αγόρια προσφέρουν τα μαλλιά τους προκειμένου να γίνουν περούκες στα κεφάλια παιδιών και γυναικών καρκινοπαθών. Στις ΗΠΑ δραστηριοποιούνται ήδη τέσσερις μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, με γνωστότερη τις "Μπούκλες της αγάπης" (Locks of Love), όπου μπορεί κάποιος να διαθέσει την κόμη του, προκειμένου αυτή να σκεπάσει το γυμνό κεφαλάκι ενός άρρωστου παιδιού με καρκίνο, αλλωπεκίαση ή άλλη ασθένεια που μπορεί να προκαλεί απώλεια μαλλιών. Κι αυτή η χαρά της προσφοράς είναι άμεση και ουσιαστική".
(Μαρία Σωνίδου- Καθημερινή 8-9-2007)